Cambodja

De tempels van Angkor Wat zijn een must-see als je door Cambodja gaat backpacken.
 

Reizen naar Cambodja

Cambodja is een unieke bestemming die iedere reiziger kan bekoren. De voormalig Franse kolonie heeft een donker verleden – dictator Pol Pot moordde er recent zijn volk op gruwelijke wijze uit – maar het volk is er altijd opgewekt en vrolijk. Cambodja heeft een mooie natuur, een rijke cultuur, prachtige lange stranden en… Angkor Wat, de grootste en indrukwekkendste tempel ter wereld.

Phnom Penh, de hoofdstad van Cambodja, heeft meer dan een miljoen inwoners en een snel groeiende infrastructuur. Toch zie je er nog sporen van de gewelddadige geschiedenis, zoals de Killing Fields (Choeung Ek), ter nagedachtenis van al wie er in de jaren ’70 is vermoord door de Rode Khmer. Ook de S21-(Tuol Sleng) gevangenis met haar gruwelijke verleden laat niemand onberoerd.

Maar er zijn ook prachtige tempels te bewonderen, zoals Ounalom, Wat Phnom en Wat Moha Motrei. Ook een bezoek aan de 'Zilveren Pagode', een pompeuze tempel uit de Khmer-periode, is een aanrader tijdens je rondreis door Cambodja. Bij de Mekongrivier vind je leuke cafés met terrasjes in Parijse stijl. Je kunt over het Tom Le Sap meer met de boot naar Siem Reap, Angkor Wat.

Angkor Wat

Een bezoek aan de tempels van Angkor Wat, op 5 km van Siem Reap, is een must. Het stadje biedt je goedkope accommodatie en een prima startpunt voor je bezoek aan het tempelcomplex. Angkor Wat stamt uit de 12de eeuw pronkt als symbool van Cambodja op de nationale vlag. Je waant je echt in een ver verleden als je door de straatjes van deze voormalige hoofdstad wandelt.

Sihanoukville

Sihanoukville is dé plek om na je rondreis even te bekomen, zeker als je houdt van het strand. Je komt er vanuit Phnom Penh met de bus of vanuit Thailand, vanaf het eiland Koh Chang.

De beste stranden liggen net buiten de stad, dus huur een brommertje en ga op pad. Lokale vissers brengen je tegen betaling graag naar het verlaten Bamboo Island. Je vindt er 15 hutten met niets dan een klamboe, een hangmat en een klein terrasje aan zee. Auto’s, winkeltjes, bars en elektriciteit zijn er niet; wel rust en één winkel met eten en bier. Extra bonussen zijn de waanzinnige zonsondergang en de nachtelijke sterrenhemel. Vanuit Sihanoukville is het erg leuk om een fiets te huren en naar de Kbal Chay watervallen te rijden. De route gaat deels over dirt roads, waar je een goed beeld krijgt van de prachtige natuur, en deels over een autoweg met gezwaai en getoeter van al wie je passeert!

Van jungle trekking tot zwemmen in een vulkaanmeer

Deze provincie is nog niet door veel reizigers ontdekt en katapulteert je echt terug in de tijd. Vanaf Stung Streng neem je de bus richting Banlung, een dorpje met twee hoogtepunten: een meerdaagse trekking door de jungle en een vulkaanmeer. In het prachtige vulkaanmeer is het heerlijk zwemmen!

Een meerdaagse trekking door de jungle is een aanrader. Je hakt je samen met een gids letterlijk een pad door de dichtgegroeide natuur en overnachten doe je in een hangmat in openlucht.

Ook Banlung is een belevenis! Wegen zijn er niet en alles is er bedolven onder een oranje laag stof, maar dit idyllische plaatsje geeft je wel een goede indruk van het echte Cambodja. Zorg dat je genoeg geld bij je hebt voor een paar dagen, want geldautomaten zijn hier nog niet uitgevonden!

Budget in Cambodja

In Cambodja reizen kan zo goedkoop of duur als je zelf wil, van bijna gratis tot pokkeduur. Moet je écht spaarzaam zijn, dan volstaat 10 dollar/dag, maar de meeste budgetreiziger houden het toch op 25 dollar/dag. Voor goed eten, luxueus slapen en comfortabel reizen, is 75 tot 100 dollar/dag nodig.  

Rondreizen in Cambodja

De grote steden in Cambodja zijn vlot te bereiken dankzij de dagelijks heel wat af- en aanrijdende bussen. Toch liever afwijken van de 'standaard' route? Weet dan dat de weinige wegen soms in zeer slechte staat zijn.  Neem je de bus van Siem Reap naar Bangkok, dan neem je op voorhand best een middeltje tegen de reisziekte in.

Het internationale vliegveld ligt vlakbij Phnom Penh. Zit je in tijdnood, dan kun je ook vliegen naar Siem Reap om de tempels te zien. Sihanoukville bereik je vanuit Phnom Penh met de trein of bus. Lokaal transport in de dorpen en steden bestaat voornamelijk uit bussen, brommers en riksja's. Wil je rondreizen door dit prachtige land, kijk dan eens bij onze rondreizen in Cambodja.

Meer info of persoonlijk advies?
Contacteer ons

Boek je reis naar Cambodja

Boek bij ons goedkope vliegtickets, leuke hotels, avontuurlijke rondreizen en activiteiten.

Contact