Phnom Penh

Bezoek het 'Koninklijk paleis' in Phnom Penh
 

Reizen naar Phnom Penh

Phnom Penh is een interessante mix van historie en nieuwe ontwikkelingen. De hoofdstad van Cambodja is een parel gevuld met prachtige Buddha beelden, tempels, marktjes en levendige straten. De stad heeft een prachtige ligging, waar de rivieren Bassac, Mekong en Tonle Sap samenkomen.

Kom gemakkelijk rond:

De stad is het belangrijkste economische, historische, politieke en culturele centrum van Cambodja. Vroeger stond deze stad bekend als de 'De Parel van Azië' maar dit was in 1920 voor de kolonisatie periode en het gewelddadige Rode Khmer regime en volkenmoorden in de jaren 1970. 

De tempels van Phnom Penh 

Phnom Penh telt vele prachtige tempels en pagodes. Een tempel wordt hier een 'Wat' genoemd en de tempels die je zeker een bezoekje dient te brengen zijn Wat Moha Montrei en Wat Phnom. Ook Wat Ounalom is een bezoekje waard, deze tempel is ook de woonplaats van de Cambodjaanse buddistische leider. Achter het hoofdgebouw bevindt zich een stoepa met daarin een opgebaarde wenkbrauw van Buddha hemzelf. De stad Phnom Penh en de tempels zijn een echte aanrader voor iedereen en zeker en vast voor diegene die geïnteresseerd zijn in het boeddhisme. 

De Ta Prohm tempel in Phnom Penh

Kiiling Fields en de zwarte periode van 'De Parel'

Waarschijnlijk staat Phnom Penh wereldwijd het meest bekend om de Killing Fields. De Killing Fields zijn het symbool voor de zwarte pagina's uit de geschiedenis van Cambodja. In april 1975 vielen de troepen van Pol Pot Phnom Penh binnen. Iedere intellectueel en diens familie werd gevangen gezet in de Tuol Sleng Prison en daar op gruwelijke wijze mishandeld en vervolgens vermoord. De lijken kwamen terecht op de Killing Fields. Als je nu over de Killing Fields wandelt, zie je de kledingstukken en de restanten van lijken nog steeds uit de grond steken. Er hangt een sfeer van moord en mishandeling. Iedereen die deze plek heeft bezocht is aangedaan en vol ongeloof. Sinds enkele jaren is er een 'stupa' gebouwd, waar honderden schedels in geborgen liggen. Deze stupa is een nationaal monument ter nagedachtenis aan de twee miljoen mensen die zijn vermoord ten tijde van het Pol Pot regime.

Killing Fields in Phnom Penh

Op ongeveer 20 minuten van de Killing Fields ligt het Tuol Sleng museum. Deze voormalige basisschool is in de tijd van de Rode Khmer ongebouwd tot een gevangenis onder de naam S-21. Slechts 7 mensen hebben deze gevangenis overleefd. Naar schatting zijn er tussen de 14.000 en 20.000 mensen gemarteld en vermoord, waaronder enkele westerlingen uit Australië, Frankrijk en de Verenigde Staten. Vandaag de dag is deze gevangenis open voor bezoekers en dient het als museum. Het toont de kamers waar de gevangenen werden gemarteld, foto's van de martelingen en de cellen waar de mensen werden vastgehouden.

Wees voorbereid als je deze twee historische plekken gaat bezoeken, toch is het ondanks de gruwelheden die hier gepleegd zijn is meer dan de moeite waard om de Killing Fields en de bijbehorende gevangenis te bezoeken. Waarom je ogen sluiten voor de geschiedenis?

Highlights van Phnom Penh

Naast de herinneringen aan het Pol Pot regime zijn er gelukkig ook heel wat leuke en mooie dingen te doen en te bezichtigen in Phnom Pehn. Zo staat midden in het centrum het Koninklijk Paleis met de bijbehorende Wat Preah Keo, de zilveren pagode. Deze werd oorspronkelijk gebouwd in 1892 van hout en in 1962 werd deze herbouwd. De tempel dankt zijn naam aan de zilveren vloer, deze bestaat uit ruim 5000 zilveren tegels die elk 1 kilo wegen. Het Boeddha beeld in de tempel is gemaakt van puur goud en bedekt met duizenden echte diamanten.

De cultuur van de Khmer

Voor een inzicht te krijgen in de Khmer cultuur en periode raden we je aan een bezoek te brengen aan het nationaal museum van Cambodja, gelegen in PH 13 Central Phnom Penh. Het is een traditioneel gebouw met prachtige tuinen. Het museum toont de mooiste Khmer sculpturen van het land.

Ben je klaar met het culturele gedeelte van de stad, dan is het tijd om je onder de lokale bevolking en je gek te shoppen op de 'central market'. Van horloges tot de mooist gekleurde stoffen, alles kan je hier vinden. En vergeet absoluut niet om te onderhandelen over de prijs, het is bijna een belediging als je dit niet doet.

Rondreizen in Phnom Penh

Phnom Penh is vol met kleine straatjes, auto's, tuk-tuks en 'moto's'. Als je een bezoek wilt brengen aan de killing fields en het Tuol Sleng museum doe je er verstandig aan om een tuk tuk voor een dag te huren. De chauffeur brengt er met alle liefde heen. Voor de kortere afstanden is het een geweldige ervaring om je rond te laten rijden op een 'moto', dit zijn motortaxi's. Het is bijna fascinerend om te zien hoe iedereen zich over de weg verplaatst. Voordeel van een moto is dat je overal tussendoor gaat! Een rondreis boek je eenvoudig en goedkoop via KILROY.

KILROY tip

Plan je bezoek aan Phnom Penh eind januari - begin februari, dan wordt het Chinees nieuwjaar hier gevierd. Naar aanleiding hiervan zijn de straten gevuld met 'dansende draken' en massa's vuurwerk schittert aan de hemel. 

Meer info of persoonlijk advies?
Contacteer ons

Boek je reis naar Phnom Penh

Boek bij ons goedkope vliegtickets, leuke hotels, avontuurlijke rondreizen en activiteiten.

Contact