Cultuurshock

Een cultuurshock tijdens je reis - het is altijd even wennen
In het begin van je reis kan het best even wennen zijn aan je nieuwe tijdelijke leefomgeving, zeker als je direct van huis naar India, China, Afrika of bepaalde landen in Latijns Amerika vliegt. De hitte kan ondraaglijk zijn en het verkeer een echte chaos. Je spreekt de taal niet, het eten is niet wat je ervan verwacht had en je hostel zit boven een dubieuze nachtclub. Als je nog geen 24 uur op je bestemming bent en het liefst meteen terug naar huis wilt, dan heb je overduidelijk een cultuurshock.

Een cultuurshock komt vaak voor

Iedereen die op reis gaat naar een ver land dat in grote mate verschilt van zijn of haar thuisland, ervaart in meer of mindere mate een cultuurshock. Een ervaring die een dubbel gevoel kan opwekken. Want enerzijds is een cultuurshock niet echt een prettig gevoel, anderzijds is het ergens toch ook de reden waarom we reizen. We zijn namelijk juist op zoek naar nieuwe ervaringen, of we willen weg uit onze veilige omgeving die we soms zelfs als een sleur ervaren. De meeste reizigers met een cultuurshock hebben een aantal dagen nodig om zich aan hun nieuwe omgeving aan te passen, waarna het onbestemde, ongemakkelijke gevoel vanzelf weer verdwijnt.

Voorbereiding tegen een cultuurshock

De enige manier om je voor te bereiden op de komende cultuurshock is door veel te lezen in je reisgids en op online blogs van andere reizigers. Zoveel mogelijk te weten komen over je bestemming en de dagelijkse gebruiken, kan helpen. Toch kan je een cultuurshock niet helemaal voorkomen.  Zie het als een extra ervaring, waar je ook weer uit leren kunt.

Contact