Paspoort

Regel alle zaken omtrent je paspoort goed voor vertrek.
Je paspoort is tijdens je reis het belangrijkste document dat je bij je hebt. Je paspoort moet tenminste geldig zijn zolang je op reis bent en in veel landen geldt zelfs dat je paspoort 6 maanden na het verlaten van het land nog geldig moet zijn. Even de geldigheid van je paspoort checken is dus heel belangrijk.

Als je jouw persoonlijke gegevens gebruikt tijdens je reis, gebruik dan altijd de gegevens zoals ze in je paspoort staan. Je officiële naam, adres, enz. Dit voorkomt problemen bij het boeken van bijvoorbeeld vliegtickets of andere reiszaken onderweg. Een kopie van je paspoort is handig, maar is nooit geldig als officieel legitimatiebewijs.

Zorg tijdig voor het juiste paspoort

Is je paspoort nog beperkt geldig, dan doe je er goed aan zo snel mogelijk een nieuw reispaspoort aan te vragen bij je gemeentebestuur. De afgiftetermijn duurt in principe een vijftal dagen, maar de precieze termijn hangt af van gemeente tot gemeente. Vraag op het gemeentebestuur dus even na wat de precieze afgiftetermijn voor je paspoort is.

Spoedprocedure voor paspoorten

Er bestaat ook een spoedprocedure. Daarbij wordt het paspoort tegen een meerprijs de werkdag na de aanvraag aan de gemeente geleverd, als de aanvraag vóór 15 uur door de gemeente naar het productiecentrum wordt doorgefaxt.

Voor de aanvraag van een reispaspoort heb je de volgende documenten nodig:

  • twee recente pasfoto’s
  • je identiteitskaart
  • (indien je er één hebt) je oude reispaspoort

Visumaanvraag

Veel dingen die je boekt zijn verbonden aan je paspoort. Verander je je paspoort, dan verandert het paspoortnummer mee. Zorg dus eerst voor het juiste paspoort en vraag daarna documenten als je visum aan. Staat je visum nog op je oude paspoortnummer, dan moet je zo snel mogelijk contact opnemen met de instantie die het visum heeft verstrekt. Dit geldt ook voor elektronische visa (zoals die van Australië).

Contact