Kosten tijdens je reis

Kosten tijdens je reis
Tijdens je reis heb je natuurlijk te maken met dagelijkse kosten, maar daar komen ook de kosten voor geplande en ongeplande activiteiten bij. Onderschat het belang van een goed budget niet. Niemand wil halverwege een lange reis zonder geld komen te zitten en noodgedwongen weer naar huis moeten. Bovendien betekent plots krap bij kas zitten tijdens je reis vaak ook dat je de dingen niet kunt doen die je graag wilde doen, zoals duiken en bungee jumpen. Zonde!

Je dagelijkse kosten op reis bestaan grotendeels uit kosten voor eten, accommodatie en lokaal transport. Hoe hoog de kosten precies zullen uitvallen, dat is moeilijk te zeggen. Je reiskosten zijn immers afhankelijk van waar je bent, het aantal mensen waarmee je reist, hoe vaak je gaat feesten, de tours/trips die je gaat maken en het wel of niet beschikbaar zijn van goedkope accommodaties.
Wel zijn er een aantal vuistregels die kunnen helpen bij het inschatten van je totale reiskosten:

  • Reis je samen, dan liggen de totale dagelijkse kosten gemiddeld maar 50% hoger dan als je alleen reist. Doordat je veel kosten kunt delen ben je per persoon dus goedkoper uit.
  • De hoogte van de kosten voor het dagelijkse leven zijn afhankelijk van de plek waar je je bevindt. In Japan bijvoorbeeld zal een maaltijd ongeveer evenveel kosten als een goedkoop hotel met ontbijt in India. Maak je een wereldreis, dan is het aan te raden om dure en goedkopere bestemmingen met elkaar af te wisselen. Het leven in Noord-Amerika, Europa, Japan, Australië, Nieuw-Zeeland en grote delen van de Caribische Eilanden is een stuk duurder dan het leven in bijvoorbeeld Zuidoost-Azië, India, China, Thailand en Zuid-Amerika.
  • In de goedkoopste landen spendeer je per dag zo'n 15 tot 25 euro, inclusief transport. In de dure landen, zeker in de grote steden, kunnen de kosten oplopen tot 50 à 60 euro per dag.
  • Ben je van plan om ook te gaan werken tijdens je reis, houdt er dan rekening mee dat de lonen in de meeste landen een stuk lager liggen dan in België. Ook doe je vaak gewoon vakantiewerk, wat niet al te best betaald wordt. Het kost je al snel 2 maanden werk om er één maand van rond te kunnen reizen. Wel is het natuurlijk een fantastische ervaring. Onze tip: werk niet om je reis te bekostigen, maar doe het voor de unieke ervaring!

Verdeel je reisbudget

Deel de kosten die je verwacht tijdens je reis te gaan maken op in een aantal categorieën:

  1. Accommodatie: je kunt de prijzen van veel hotels en hostels alvast bekijken op websites.
  2. Vervoer: met de bus, trein, eigen auto, camper en met het vliegtuig.
  3. Maaltijden en boodschappen: je dagelijkse 'stay alive' voorzieningen.
  4. Eten en drinken bij het uitgaan: door dit apart te berekenen kun je tijdens je reis bekijken wat je zou besparen door een paar avonden niet uit te gaan.
  5. Excursies: alles wat je van plan bent ter plekke te gaan doen, maar nog niet van tevoren geboekt hebt (bungee jumpen, bioscoop, raften, duiken, enz.).
  6. Onvoorziene uitgaven: houd altijd 10% achter de hand als buffer.

Kortingskaarten

Korting is altijd fijn en al helemaal tijdens je reis. Met de International Student Identity Card (ISIC) krijg je over ter wereld kortingen op accommodatie, restaurants, vervoer, musea en concerten. Lees hier alles over ISIC. Zo boek je de flexibele studenten- en jongerentickets van KILROY met een ISIC kaart.

Zorg ervoor dat je altijd de papieren van je reisverzekering bij je hebt. En ook het bezitten van een kredietkaart is in onze ogen een absolute must. Ze geeft je een buffer, mocht er iets gebeuren onderweg. Je weet het nooit, backpacken is in veel gevallen onvoorspelbaar. Dat maakt het uiteindelijk ook zo leuk!

Contact