Samoa

Ontdek de jungle en de lokale dorpjes van Samoa
 

Reizen naar Samoa

Het eiland Samoa bestaat uit exotische jungle, heldere meren, enorme watervallen, vulkanische kraters, paradijselijke stranden en zeer vriendelijke locals. Boek je reis naar Samoa bij KILROY travels!

Samoa is één van de kleinste landen in de Stille Oceaan, maar ook één van de armste. Er zijn geen fancy badplaatsen langs de stranden, maar eenvoudige kleine hutjes. Zelfs de hoofdstad is een kleine stad. De bewoners zijn erg vriendelijk. Ze vinden het leuk om een praatje met je te maken, dus maak er gebruik van en kom meer te weten over het eiland dan enkel hetgene wat er in de Lonely Planet geschreven staat! 

Samoa en de Salomonseilanden gelijken sterk op elkaar. Je indrukken van een reis naar Samoa zullen dan ook niet heel veel verschillen van een reis naar de Salomonseilanden. Samoa is wel gemakkelijker te bereizen. De infrastructuur is er beter geregeld  en de eilanden van Samoa zijn dichter bij elkaar gelegen. Het nadeel is wel dat Samoa hierdoor toeristischer is en er minder ongerepte en onbewoonde eilanden zijn.

Upolu: meet the locals

De hoofdstad Apai op het eiland Upolu is een goede plek om te zien hoe de lokale cultuur zich aanpast aan wereldwijde invloeden. De stad is niet echt sfeervol om in rond te lopen, maar 's avonds wordt dit dubbel en dik goedgemaakt door een bruisend nachtleven. Als je overdag dan nog energie over hebt, ga dan eens naar een rugby wedstrijd kijken en moedig de lokale helden aan.

Het besluit om van rijrichting te veranderen is zo'n beetje de enige gebeurtenis in de 21e eeuw welke voor opschudding heeft gezorgd in Apai. Sinds september 2009 rijdt iedereen aan de linkerkant in plaats van aan de rechterkant. De PASS (People Against Switching Sides) waren tegen de wet en de rest van de bevolking was verdeeld over de kwestie. Een heuse wereldkwestie.

Relaxen op Samoa

Geen fancy resorts op de stranden in Samoa - Backpacken in Samoa

Ontspan een paar dagen in een klein hutje op één van Upolu's mooie palmstranden en geniet van de afwezigheid van internet en tv. Vergeet de tijd en vul je dagen met snorkelen, het weven van palmmatten met de lokale bevolking en het eten van allerlei soorten kokosgerechten. De locals gebruiken de kokos zelfs om zich in te smeren tegen de muggen. Ze zeggen namelijk dat je huid hier zo glad van wordt, dat de muggen die je willen prikken er zo vanaf glijden.

Sava'i: vulkaansafari en duiken

Savai'i is echt een vulkanisch eiland en de sfeer is er nog relaxter dan op Upolu. Het ruige lava landschap bestaat uit 450 kegelvormige vulkanen. De uitbarsting van Mt Matavanu tussen 1905 en 1911 heeft voor veel lava gezorgd in het gebied. De vulkaan is zeker een bezoek waard en niet alleen vanwege het spectaculaire maanlandschap. De oude bewaker Api Utumapu heeft de hele wandelroute met vreemde tekens beschilderd. Deze tekens moeten de bezoekers uit alle landen voorstellen.

Dwarf's Cave is een eindeloze lavagrot met scherpe randen en kleine rivieren. Met een zaklamp, goede schoenen en een lokale gids kun je de grot gaan verkennen. De plaatselijke duikorganisaties organiseren duik- en snorkeltrips in de baai. Ga niet duiken in Manase Lagoon, want hier heeft de riolering het koraal al verpest. De stukken waar geen rif te vinden is zijn leuker, want hier vind je kleurrijke scholen vissen, haaien en zeeschildpadden. De sterke stromingen zorgen bovendien voor een mooi onderwaterwaterlandschap. De echte duikfanaten onder de backpackers kunnen gaan wrakduiken bij het rif.

Savai'i heeft veel witte zandstranden waar je heerlijk kunt vertoeven in primitieve rieten hutten met uitzicht op zee. Neem geen dure gadgets mee naar het strand, want het zand is zo fijn dat het tussen je keyboard, camera of telefoon gaat zitten. Op Savai'i liggen veel historische plaatsen welke gemakkelijk te bezoeken zijn tijdens een dagtripje. Lokale reisbureaus verzorgen tours over het eiland, maar het is flexibeler en goedkoper om een eigen auto te huren. Pas tijdens het rijden op voor varkens, kippen, honden en kinderen die op de weg staan/lopen.

Manono en Apolima: betaalbaar tot rust komen

Wil je nog verder weg van de westerse beschaving, ga dan naar Manono; één van de kleine eilanden in de 22 km brede zeestraat tussen Upulo en Savai'i. Hier verblijf je in goedkope all-inclusive hotels waar zelfs de snorkeltrips voor je geregeld zijn. Het andere kleine eiland in deze baai, Apolima, is omringd door steile kliffen, maar is via een klein zandstrand op de bodem van een smal ravijn wel toegangelijk.

Meer info of persoonlijk advies?
Contacteer ons

Boek je reis naar Samoa

Boek bij ons goedkope vliegtickets, leuke hotels, avontuurlijke rondreizen en activiteiten.

Contact