Fraser Island

Het grootste zandeiland ter wereld: Fraser Island
 

Reizen naar Fraser Island

Met z'n allen een aantal dagen rondrijden over een eiland in een 4WD Jeep. Je eigen eten en drinken mee, een kampvuur maken, zwemmen in kristalhelder water en kamperen onder de sterren. Het is een stukje paradijs voor backpackers, dus pak je rugzak in, stap achter het stuur en verken het eiland.

Halverwege de oostkust van Australië ligt het grootste zandeiland ter wereld: Fraser Island. Een bestemming die je zeker moet toevoegen aan je lijstje. Het eiland is 120 km lang, bestaat voornamelijk uit zand en duinen en is terug te vinden op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Er zijn meer dan 100 meren te vinden. Sommigen met bizar helder water, anderen gevuld met wat meer lijkt op theewater, maar allemaal omgeven door witte stranden.

'Off Road' voor beginners

Je kunt het eiland bereiken met een ferry vanaf Hervey Bay. Het eiland is alleen toegankelijk voor 4WD, omdat er geen geasfalteerde wegen zijn aangelegd. De belangrijkste 'weg' is het strand, en de wegen in het binnenland zijn zanderig en smal. Ook als je nog nooit met een 4WD jeep hebt gereden is het makkelijk te doen. Maar, rij wel voorzichtig, want je zit zo in een kuil of op een rots. Het strand wordt ook gebruikt door wandelaars en door kleine vliegtuigjes die hier landen en opstijgen. Mocht je geen al te goede bestuurder zijn, boek dan gewoon een tour. Leuker dan een georganiseerde tour is het boeken van een jeep met meerdere mensen. Bij verschillende organisaties in Hervey Bay kun je een trip boeken waarmee je met meerdere mensen 1 jeep huurt. Vaak zijn dat mede-backpackers die je niet kent. Een goede manier om nieuwe vrienden te maken. Kies de chauffeur(s) in je groep, koop met z'n allen eten en drinken in voor een paar dagen en rijden maar!

Rijden met een 4x4 op Fraser Island

Accommodatie onder de sterren

Kamperen is dé vorm van accommodatie op het eiland. De kampeerplekken zijn veelal te vinden aan de oostkant van het eiland, waar je met je medereizigers een plek uitzoekt om je tent op te zetten. Er zijn ook wel andere vormen van accommodatie (met douches etc), maar mocht je daar gebruik van willen maken is het best dat je van te voren boekt.

Zwemmen op het eiland doe je in de meren, niet in zee. Er zijn namelijk sterke stromingen en er circuleren tijgerhaaien rond het eiland. Je kunt de haaien zien vanaf verschillende uitkijkpunten op het eiland zoals Indian Head.

Dingo's op Fraser Island

Op het gehele eiland kom je wilde honden tegen, genaamd Dingo's. Er zijn tegenwoordig minder van deze wilde dieren dan voorheen, maar ze vormen nog steeds een bedreiging, dus blijf op je hoede. Over het algemeen geldt dat je geen last van ze hebt zolang je je gezond verstand gebruikt.

Lake McKenzie

Lake McKenzie is één van de bekendste duinmeren op het eiland. Op loopafstand vanaf het strandje, zo'n 100 meter boven zeeniveau, heb je een waanzinnig uitzicht: een helder blauw meer, omgeven door witte duinen. Het meer is maar 5 meter diep en zeer geschikt om in te zwemmen.

Eli Creek

Over het Seventy-Five Mile strand loopt de Eli-kreek waardoor het zoetwater uit de duinmeren zo de oceaan in stroomt. Trek je zwemkleren aan en laat je spullen achter in de auto. Loop dan de heuvel op en spring in het riviertje om naar beneden te drijven. De kreek vervoert 80 miljoen liter water per dag - en jou!

Maheno Wrak

Aan de oostkant van het eiland vind je het wrak S.S. Maheno. Dit was ooit een luxe passagiersschip, tot het in de Tweede Wereldoorlog dienst deed als oefen-schietschijf voor het Australische leger dat er vele bommen op los heeft gelaten. Het wrak is waanzinnig groot maar het is verboden om erop te klimmen.

Het Maheno wrak op Fraser Island

Tip

Als je op eigen houtje naar het eiland gaat, denk dan aan de vergunning die je nodig hebt voor je auto en om te mogen kamperen. Je kunt je vergunning van tevoren kopen, bijvoorbeeld in Hervey Bay.

Boek je reis naar Fraser Island

Boek bij ons goedkope vliegtickets, leuke hotels, avontuurlijke rondreizen en activiteiten.

Contact