Rusland

Het rode plein is het centrale plein in Moskou, Rusland.
 

Reizen naar Rusland

Dit grootste land ter wereld beslaat 12 tijdzones! Het contrast tussen Kaliningrad of St Petersburg in het westen en Wladiwostok aan de Stille Oceaan in het oosten is gigantisch. En dan hebben we het nog niet eens over het megagebied er tussenin. Russische steden lenen zich perfect voor korte reisjes, maar om de verborgen schatten van dit land te ontdekken heb je natuurlijk meer tijd nodig.

Er leven 160 etnische groepen in Rusland en 99% van de bevolking kan in het Russisch communiceren, maar de minderheden spreken wel 100 verschillende talen. Reis je met de bus in de Oeral, dan ontdek je de kleine, geïsoleerde gemeenschappen en hun unieke lokale culturen. In het oosten leunen die meer aan bij deze van de Mongolen of Chinezen.

Moskou en Sint-Petersburg

Moskou en St Petersburg tonen je de prachtige, opgeblonken kant van Rusland, zeker in vergelijking met de stadjes en dorpen op het platteland. Moskou is de hoofdstad van Rusland én de grootste Europese stad. Je kunt er prachtige historische sites bezoeken, luxueus shoppen, fantastisch uitgaan en… vast raken in het chaotische verkeer!
St Petersburg, de meest westerse stad van Rusland, is een architecturale parel. Een fantastische plek!

Kaliningrad Oblast

Het westelijke deel van Rusland is gescheiden van de rest van het land. Zeker de hoofdstad Kaliningrad heeft qua drugs, prostitutie en HIV/aids een slechte reputatie. Toch is de regio de laatste jaren opgewaardeerd en is het er een stuk aangenamer dan haar reputatie doet vermoeden. Er zijn ook overblijfselen van de oude tijden, voor de Russische bezetting in 1945, te vinden.

Vladiwostok en Sochi

Vladiwostok, een grote Russische haven aan de Stille Oceaan, ligt vreemd genoeg dichter bij San Francisco dan bij Moskou! Vanaf hier kun je makkelijk doorreizen naar bijvoorbeeld China.

Sochi is het nummer één strandresort van de Sovjet Unie en de plek waar de Olympische Winterspelen van 2014 worden gehouden. Je geniet er van het strand én de Stalinistische architectuur. De stad heeft prachtige parken met subtropische vegetatie en de meest noordelijk gelegen theeplantage van Europa. Zin om te skiën? Dat kan in Krasnaya Polyana, vlakbij Sochi.

Trans Siberië express

Reis van Europa naar het Verre Oosten en terug met de trein! Een van de beroemdste treinroutes is traag maar o zo memorabel. Niet geïnteresseerd in Vladivostok? Wissel dan van trein in Ussuriysk en rijd richting Noord Korea. Check de Vodkatrain Adventures die KILROY te bieden heeft.

Cruisen op grote rivieren

Je kunt een geweldige cruise maken op een van de prachtige, grote rivieren van Rusland, zoals de Wolga, de Lena, de Yenisei en de Don. Of  reis tussen de grote steden per boot. Echt aan te raden!

Transport in Rusland

Je in Rusland verplaatsen doe je best per trein. Treinen zijn betrouwbaar en rijden meestal stipt. Wel zijn er veel soorten tickets, dus let erop dat je de juiste prijs betaalt.  Reis je door Rusland per vliegtuig? Weet dan dat niet alle luchtvaartmaatschappijen even betrouwbaar zijn, de tijdschema’s van binnenlandse vluchten niet altijd kloppen en je tickets meestal niet online kunt boeken.  
Bussen vind je in Rusland in overvloed, al zijn ze niet altijd even comfortabel. Reken op het platteland op slechte wegen en in de dorpen op lange overstaptijden, die tot enkele dagen kunnen duren!
Met de auto in Rusland rondrijden kan riskant zijn. Het wegdek is vreselijk en corrupte politieagenten durven je er wel eens beschuldigen van te snel of dronken rijden om hun inkomen wat op te krikken.

Beste reistijd Rusland

Rondreizen in Rusland doe je best aan het eind van het voorjaar en het begin van de herfst. Dan vermijd je de ergste drukte. Vooral in het noorden van Rusland is het ’s winters extreem koud. Van februari tot april en van oktober tot november is het meestal regenachtig en grijs.

Tips

  • Echt van de gebaande paden afwijken?  Dan kun je een avonturentrip van Dragoman, Vodkatrain of Intrepid boeken. Op een Vodkatraintrip met de Trans-Siberië Express kom je in kleine dorpjes en word je rondgeleid door de lokale bevolking. Een aanrader!
  • Er is meer in het Russische culinaire leven dan wodka en kaviaar. Probeer de heerlijke pelmeni en vele deegtaartjes eens. Je kunt ze overal in de steden krijgen, zelfs op straat.
  • De politieke situatie in het zuidoosten, bij de Zwarte - en Caspische zee, is niet altijd even betrouwbaar. Mocht je erheen willen, let dan even op het nieuws.
  • De Russen spreken over het algemeen geen Engels. Ga je naar het platteland of de meer afgelegen gebieden, dan is een beetje Russisch spreken dus wel handig!

Visumeisen Rusland

Zorg dat je vóór vertrek goed op de hoogte bent van de visumeisen voor Rusland. KILROY travels is als reisbureau geen specialist op het gebied van visa en je dient dan ook zelf te zorgen voor de juiste papieren om Rusland binnen te komen.

Meer info of persoonlijk advies?
Contacteer ons

Boek je reis naar Rusland

Boek bij ons goedkope vliegtickets, leuke hotels, avontuurlijke rondreizen en activiteiten.

Contact