Guatemala

De Maya ruïnes bij Tikal zijn omgeven in een prachtige natuur.
 

Reizen naar Guatemala

Een reis door Guatemala is een fantastische ontdekkingstocht voor reizigers die van natuur en buitenlucht houden. De zeer oude Maya-cultuur, schilderachtige koloniale stadjes en de adembenemende natuur maken het land tot een fascinerende bestemming.

Guatemala is het ideale startpunt voor je backpackersavontuur door Centraal-Amerika. Mexico ligt ten noordwesten van Guatemala, de Pacifische Oceaan in het zuidwesten, Belize en de Caribische Zee in het noordoosten en Honduras en El Salvador in het zuidoosten. Het is gemakkelijk om van land naar land te reizen, maar Guatemala is op zichzelf al een hele avontuurlijke bestemming!

Guatemala heeft een uniek ecosysteem en een enorme biodiversiteit. De natuurliefhebber haalt er zijn hart op aan verbluffende berglandschappen, een geweldige kustlijn, de vochtige tropische jungle en de koudere hoger gelegen gebieden boordevol hiking trails. Guatemala telt ook 37 vulkanen, waarvan vulkaan Tajumulco met een hoogte van 4220 meter de hoogste is in heel Centraal-Amerika.

Mayacultuur

De mysterieuze ruïnes van Mayatempels- en piramides zijn een onmisbaar hoogtepunt tijdens je reis. Vooral de prachtig bewaarde tempels en piramides in Tikal, diep in de jungle, zijn verbluffend mooi. Tikal is een magische, mysterieuze plek waar je de kracht van de oude Mayacultuur nog kunt voelen en op onderzoek kunt in een van de vele tempels. Beklim ook eens een piramide en geniet van het adembenemende uitzicht over het regenwoud. Neem zeker je verrekijker mee, want in Tikal leven zo'n 300 vogelsoorten! De ultieme ervaring? Een paar dagen kamperen in de jungle van Tikal! 

Spaans leren in Guatemala

Er zijn vele pittoreske dorpjes te bezoeken, zoals Flores, niet ver van Tikal. Fan van de Afro-Caribische Garifuna-cultuur en goede live muziek? Neem dan een boot naar de kuststad Livingston. De sfeer is er compleet anders dan in Flores, waar de Mayacultuur veel meer haar stempel heeft gedrukt.

Spaans leren? Volg dan een van de vele goedkope cursussen in de oude koloniale hoofdstad Antigua. Deze kleurrijke koloniale stad vol bars en restaurantjes is door UNESCO als werelderfgoed verklaard. De taalscholen trekken veel jongeren aan, die vaak ook bij een Guatemalteeks gezin verblijven.

Het Semana Santa festival in april is absoluut een cultureel hoogstandje. Boek je hostel wel ruim van tevoren, want je bent verre van de enige die naar Antigua komt om te vieren! Geniet van de vele mystieke dampen en geuren, het gezang en de vele kraampjes met verse bloemen en poeders in alle kleuren. Verlies je niet teveel in het feestgedruis, want voor zakkenrollers is dit ook het paradijs.

Chichicastenango is een van de beste en mooiste markten in Centraal-Amerika. Er rondlopen is een fascinerende ervaring en je vindt er zeker beeldschoon handwerk om mee naar huis te nemen.

Lago Atitlán

Het is een goed idee om een minibus te nemen van Antigua naar het dorpje Panajachel. Deze tocht hoog door de bergen levert adembenemende vergezichten op. Panajachel ligt aan Lake Atitlán, tussen drie overweldigende vulkanen. Je kunt er bootjes nemen naar de dorpjes bij het meer.

Semuc Champey wordt met zijn grotten en watervallen door velen als mooiste plek in Guatemala beschouwd. Het koele bergwater stroomt er in natuurlijke poeltjes, wat het tot fantastische relaxplek maakt. De makkelijkste, veiligste manier om er te komen is door een georganiseerde tour te boeken

Behoefte om je geest en lichaam ultiem te ontspannen? Ga dan naar het relaxte dorpje San Marcos dat aan de oever van Lago Atitlán ligt. Veel toeristen vind je er niet, wel vredelievende, rustige en gezonde mensen, gezellige hostels, yogalessen en gezondheidscursussen. Geniet er van een sauna met verse eucalyptus of heilzame massage met live muziek. De ultieme plek om even te herbronnen!

Rondreizen door Guatamala

Rondreizen in Guatemala is eenvoudig. Je kan naar Mexico Stad of naar Guatemala Stad vliegen om vanaf daar vrijwel overal in de omgeving vlot terecht te komen. Er zijn veel goede bussen naar de meeste toeristenbestemmingen. Wil je goedkoper reizen, weg van de geijkte routes, dan is een 'chickenbus' perfect om de locale cultuur te ervaren. Guatemala ligt vrij ver westelijk ten opzichte van het Caribische gebied, dus orkanen komen er nauwelijks voor. Het natte seizoen is van mei t/m november, het droge van december t/m april.

Accommodatie in Guatemala

Goedkope en comfortabele hostels in Guatemala vinden is heel eenvoudig. Alleen voor een nacht in Guatemala City is het wel aan te raden om voor je veiligheid en comfort op voorhand te boeken.

Veiligheid in Guatemala

Het land is de laatste tien jaar vrij stabiel, maar de criminaliteitscijfers zijn hoog. Toch zijn de vibes er doorgaans verrassend relaxed en de inwoners erg behulpzaam. In Guatemala Stad heerst wel een slechte reputatie op vlak van veiligheid. ‘s Nachts kun je je er beter per taxi verplaatsen dan te voet.

Meer info of persoonlijk advies?
Contacteer ons

Boek je reis naar Guatemala

Boek bij ons goedkope vliegtickets, leuke hotels, avontuurlijke rondreizen en activiteiten.

Contact