Cuba

De oldtimers op Cuba passen perfect in het straat- en strandbeeld!
 

Reizen naar Cuba

In sommige opzichten heeft Cuba jaren stil gestaan. Baan je een weg tussen de Che Guevara shirts, geniet van een lekkere mojito of vers gedraaide sigaar, dans de salsa en proef van het schitterende landschap. Cuba is de ideale mix van natuur en cultuur. Een uniek, schijnbaar tijdloos land!

Havana

In Havana mag je het 'Museo de la Revolucion' niet missen. Geniet in een van de Dirty Dancing look-a-like salsa clubs van een klassiek Ernest Hemingway drankje, of loop over de Malecón en proef het lekkerste ijs! Naast de vele luxe resorts kun je ook kiezen voor een kleine knusse accommodatie. Regel bijvoorbeeld wat overnachtingen in een 'casa' om de Cubaanse gastvrijheid te ervaren.

Highlights Cuba

Viñales is ideaal voor de actieve reiziger, want je vindt er de beste plaatsen om te klimmen, paardrijden en mountainbiken. Je Cuba-ervaring compleet maken, dat doe je met een bezoek aan één van de tabakplantages, om dan verder te reizen naar Santa Clara en er de geest van Che Guevara van dichtbij te ervaren. De muziekstad van Cuba is Santiago; en Trinidad is een prachtig koloniaal kuststadje met een levendige Santaria-cultuur. Overdag is er het strand, ‘s avonds geniet je van live salsamuziek op het kerkplein. Met dolfijnen zwemmen doe je in Cienfuegos. Kom je liever niet in een grote groep, boek dan de laatste sessie (rond 16u)! Ben je daarna toe aan wat verzorging en ontspanning? Aan de parelwitte stranden van bijvoorbeeld Varadero vind je genoeg all-inclusive resorts. Weet wel dat je er niets van het 'echte' Cuba ervaart. Just enjoy and relax!

Eten in Cuba

Voor culinaire hoogstandjes moet je niet in Cuba zijn: het weinig gevarieerde eten is nauwelijks gekruid en de Cubanen houden duidelijk niet van groenten (vegetariërs, wees gewaarschuwd).

Zowat alle restaurants zijn in handen van de staat en veel gerechten op de kaart zijn vaak niet te bestellen. Meteen vragen wat ze je kunnen aanbieden, voorkomt dus frustraties. Het beste eten wordt geserveerd in de 'Casas particulares' waar je verblijft. Geef ’s er ochtends door wanneer en wat je wilt eten (kip/vis/garnalen, kreeft) en je schuift 's avonds aan een tafel vol met eten aan. Rijst, bonen en witte kool zijn vaste prik. Logeren in Cuba kan prima in een low-budget hostel of hotel. 

Cuba en geldzaken

In Cuba heb je twee soorten geld: Convertible Peso's (CUC, gelijk aan de USD koers) voor de toeristen en Peso's Nacional voor de Cubanen. Let erop dat je wisselgeld niet stiekem in de verkeerde valuta wordt betaald, want de peso nacional is maar 1/25ste  waard van de CUC. En let op: In Cuba kun je NERGENS geld afhalen met je gewone bankkaart! Wel met een creditcard (mits niet uitgegeven door een Amerikaanse maatschappij) voor zo'n 11% meerkost. Neem dus een voorraad cash (euro's!) en traveller cheques (niet uitgegeven door een Amerikaanse maatschappij en dus ook in euro's) mee.

De prijsverhoudingen kunnen ook flink verschillen: water en rum zijn er even duur! Cuba biedt weinig westerse artikelen, dus neem genoeg tampons, zonnecrème, tandpasta, scheermesjes, enz. mee.

Rondreizen op Cuba

Het is vrij eenvoudig om rond te reizen per bus en gedeeltelijk ook per trein. Weet wel dat niet altijd alles volgens de planning gaat. Bussen hebben vaak pech en om onduidelijke reden kunnen treinen urenlang stil staan. Een auto huren gaat ook prima. Aangezien er maar heel weinig bewegwijzering is op Cuba, is het soms handig Cubaanse lifters mee te nemen. Zij helpen je de juiste weg te vinden, jij helpt hen ook uit de brand. Win-win en veel Cubanen zijn afhankelijk van liften omdat de bus te duur is. Zoals met alle lifters kan er altijd iemand tussen zitten die het heeft voorzien op jouw 'luxe' westerse spulletjes, dus enige voorzichtigheid is altijd geboden, maar er is natuurlijk geen betere manier om in contact te komen met de locals. 

Visumeisen Cuba

Zorg dat je vóór vertrek goed op de hoogte bent van de visumeisen voor Cuba. KILROY is als reisbureau geen specialist op het gebied van visa en je dient dan ook zelf te zorgen voor de juiste papieren om Cuba binnen te komen.

Meer info of persoonlijk advies?
Contacteer ons

Boek je reis naar Cuba

Boek bij ons goedkope vliegtickets, leuke hotels, avontuurlijke rondreizen en activiteiten.

Contact