Mongolië

Mongolië is een land van uitersten. Je vindt de sneeuwluipaard hier.
 

Reizen naar Mongolië

Mongolië is ruim 51 keer zo groot als België, telt 2,8 miljoen inwoners en grenst aan Rusland en China. Ooit was Mongolië het grootste land ter wereld, van de Baltische Zee en de Stille Oceaan tot aan de Perzische Golf, maar door de tijd raakte het verdeeld en nu hoort het deels bij China.

De hoofdstad Ulaanbaatar

Ulaanbaatar ligt in het noordoosten van het land. Als je Ulaanbaatar bezoekt, ga dan zeker eens naar het Museum of National History. Het heeft een grote verzameling opgezette dieren en skeletten van dinosaurussen uit in de Gobi-woestijn. Grandan Khiid is er het grootste boeddhistische klooster. 

Mongolië - een land van uitersten

Mongolië is een land van uitersten, met korte hete zomers tot bijna 40 graden en lange koude winters tot -30 graden. Mongolië heeft erg weinig inwoners en 's werelds meest ongerepte landschap met eindeloze vlaktes en woestijnen, hoge bergen, bossen, kristalheldere meren en een rijke fauna. Mix de fantastische natuur met de rijke geschiedenis en tradities en de vriendelijke mensen en je begrijpt dat een rondreis door Mongolië meer dan de moeite waard is! 

De Mongoolse keuken biedt vooral rund- en lamsvlees. Een van de Mongoolse specialiteiten is 'Boodog': een ongewone schotel waarbij een hele geit wordt gekookt met behulp van hete stenen.

Van de Altai Mountains tot de Gobi-woestijn

Mongolië kan worden verdeeld in twee regio's. Het noordwesten wordt gedomineerd door hoge bergketens,  indrukwekkende zoutmeren, grazige vlakten, kilometerlange pijnboombossen en lange, brede rivieren. De grootste bergketens zijn de Altai Mountains of de 'Mountains of Gold’. De Altai Bergen kregen de naam 'bergen van goud' dankzij de grote minerale hulpbronnen, zoals goud, zilver, koper, lood en ijzer. Met wat geluk vind je er wilde knoflook, kruisbessen en zwarte aalbessen.

Het zuiden is een steenachtige wildernis met enorme zoute kleibanken én de Gobi-woestijn, de grootste woestijn van Azië. Die bestaat uit zand en kleine stenen en bedekt een groot deel van Zuid-Mongolië en Noord-China. Ondanks de hitte en zandstormen, zie je er ook besneeuwde bergtoppen, waar teruggetrokken sneeuwluipaarden leven. Een raar gezicht in een woestijn!

Neem de Trans Siberië Express en leef als de nomaden

De nomaden in Mongolië worden vaak de ‘vijf dieren-mensen' genoemd omdat ze traditioneel paarden, kamelen, runderen, schapen en geiten houden. Voor melk en kaas houden ze ook Tibetaanse yaks. Waar de nomaden ronddwalen, hangt af van de beschikbaarheid van begrazing voor hun vee. Dankzij de Trans Siberië Express, die het hele land doorkruist, kunnen reizigers op zeer interessante haltes langs de route een stop maken. We raden dan ook echt een bezoek en een verblijf bij een nomadische familie aan. Superspannend én je ontdekt een totaal andere cultuur. 

Nog meer leven als een nomade? Dan kun je ook naar Tereji Nationaal Park in Gorkhji – zo’n 8 km van Ulaanbataar. Breng de nacht door in een 'Ger', ontspan en voel je vrij in het idyllische Mongolië. 

Avontuur in Terelj!

Terelj ligt op zo’n 80 km van hoofdstad Ulaanbaatar en is deel van het Terelj National Park, een van de mooiste natuurgebieden in Mongolië. Dit fantastische landschap vol wilde rivieren en groene bossen is dé plaats voor avonturiers, want er zijn heel wat activiteiten, van bergbeklimmen, raften, paardrijden en wandelen tot zwemmen in de ijskoude meren.

Nadaam Festival

Nadaam Festival is een groots, opwindend evenement in juli. Het wordt in heel Mongolië drie dagen lang gevierd en piekt in Ulaanbaatar. Het festival gaat terug tot de tijd van Djingis Khan en was ooit een wedstrijd om de gevechtstechnieken van de Mongoolse ruiters te testen. Tegenwoordig zijn er competities in worstelen, boogschieten en paardenrace. Geniet van de kleurrijke openingsceremonie en de folkloristische kostuums van alle etnische groepen in het land. Een belevenis!

Transport in Mongolië

Het reizen in Mongolië is verschrikkelijk, maar als je bent voorbereid op  modderige wegen zonder enige luxe, dan beleef je de reis van je leven! De eenvoudigste manier om door Mongolië te reizen is per vliegtuig of via de Trans Siberische spoorlijn. Wat je ook kiest, het wordt sowieso een avontuur!

Visumeisen Mongolië

Zorg dat je vóór vertrek goed op de hoogte bent van de visumeisen voor Mongolië. KILROY is als reisbureau geen specialist op het gebied van visa en je dient dan ook zelf te zorgen voor de juiste papieren om Mongolië binnen te komen.

Meer info of persoonlijk advies?
Contacteer ons

Boek je reis naar Mongolië

Boek bij ons goedkope vliegtickets, leuke hotels, avontuurlijke rondreizen en activiteiten.

Contact