Borneo

Beklim de beroemde Kinabalu
 

Reizen naar Borneo

Borneo, het op drie na grootste eiland op aarde, wordt gedeeld door drie landen: Brunei, Maleisië en Indonesië. Met een prachtig regenwoud, hagelwitte zandstranden en diverse nationale parken is Borneo een bestemming die iedereen minstens een keer in zijn leven moet beleven.

Slechts een klein deel van Borneo behoort tot Maleisië, maar wat voor één! Maleisisch Borneo bestaat uit 2 delen; Sabah en Sarawak. In Sabah vind je een enorme diversiteit aan flora en fauna. Aan de westkust ligt Kota Kinabalu, de toeganspoort tot Sabah waar veel backpackers hun rondreis beginnen. 

Tunku Abdul Rahman National Park in Sabah

Vlak voor de kust van Kota Kinabalu vind je Tunku Abdul Rahman National Park. Dit is een verzameling van 5 kleine eilanden waar je zowel kunt snorkelen, duiken en zwemmen als wandelingen maken door het tropisch regenwoud. Op een paar van de eilanden kun je ook overnachten. Dit varieert van kamperen tot je eigen houten chalet, verstopt in het regenwoud. Een heerlijke plek om een paar dagen midden in de natuur bij te komen voordat je verder gaat reizen door Borneo.

Mount Kinabalu

Een bezoek aan Mount Kinabalu mag natuurlijk niet ontbreken tijdens je rondreis door Borneo. Of je nu de berg van een afstand bewondert of de top trotseert, met een hoogte van meer dan 4000 meter is Mount Kinabalu een indrukwekkend gezicht. De berg ligt midden in het Kinabalu National park, wat ecologisch gezien wordt als één van de belangrijkste plekken ter wereld, mede door de vele bijzondere planten en dieren. Als je geluk hebt vind je de zeldzame rafflesia, de grootste bloem ter wereld. De bloem kan een diameter van meer dan 100 cm hebben en kan tot wel 10kg wegen. Hou je neus wel goed dicht, want hij ruikt naar rottend vlees.

Beklim Mount Kinabalu in Sabah, Borneo

Orang-oetangs en schildpadden in Borneo

Het beroemste dier van Borneo is de orang-oetang. Een geweldige plek om deze dieren te leren kennen is het Sepilok Orangutang Rehabilitation Centre. Hier worden gewonde, zieke en ouderloze orang-oetangs opgevangen, verzorgd en voorbereid op een terugkeer in het wild. Het centrum bevindt zich midden in het Kabili-Sepilok woud, een nog onaangetast stukje jungle van Borneo. De orang oetans zijn dus vrij om het centrum te verlaten. Het rehabilitatie centrum spreidt zich uit over 43 km² en is één van de 4 rehabilitatie centrums voor orang-oetangswereldwijd.  

Het meeste gekende dier in Borneo: de orang-oetang

Dan is er ook het 'Turtle Islands National Park': 3 kleine eilanden ten noorden van Sandakan. Elk jaar komen twee soorten zeeschildpadden hier aan land om hun eieren te leggen. De groene en zogenaamde hawksbill-schildpadden leggen hun eieren hier aan land. De ene soort legt z'n eieren tussen februari en april, de andere tussen juli en oktober. Kom je op het juiste tijdstip van het jaar dan kan je de kleine schildpadden zien wanneer deze uit hun eieren uitkomen en hun eerste stappen richting de zee nemen. 

Spot schildpadden in Borneo

Sungai Kinabatangan

Rond de Kinabatangan rivier is een groot moerasbos waar je veel verschillende dieren vindt. In de rivieren krioelt het van de zoetwater krokodillen en vanuit de bomen word je begluurd door neusapen en andere primaten. In het bos kun je zomaar een olifant of neushoorn tegenkomen. En natuurlijk niet te vergeten: de orang-oetan. Je kunt dit gebied het hele jaar door bezoeken maar hou zeker in december en januari rekening met een grote kans op overstromingen.

Duiken en snorkelen in Borneo

Vanuit Semporna vaar je in 45 minuten naar Sipadan, een geweldige snorkel en duiklocatie. Sommigen zeggen zelfs dat Sipadan in de top 5 'beste duikplekken ter wereld' thuis hoort. Miljoenen kleurrijke vissen, hamerhaaien, grote scholen barracuda's, witvin rifhaaien en groene schilpadden - je kunt ze hier allemaal tegenkomen. Let op: wil je een teleurstelling voorkomen, regel dan van tevoren je permit. De permits worden verdeeld over 12 gecertificeerde duikscholen en resorts in de omgeving en er worden per dag 120 duikers toegelaten. Zorg dus dat jij daar bij zit.

De snorkel en duiklocatie in Borneo, Sipadan

Sarawak

Van alle Maleisische staten is Sarawak op Borneo het minst bezocht, maar niet minder aangenaam. Kuching, de grootste stad van Sarawak, ligt aan de Sarawak rivier. Een gezellige stad waar je rustig een paar dagen kunt verblijven voordat je weer verder reist. Kuching betekent 'kat' in het Maleisisch. Hoewel er verschillende meningen zijn over de herkomst van de naam, vind je door de stad diverse standbeelden en kun je er zelfs een kattenmuseum bezoeken.

Gunung Mulu National Park

In het noordoosten ligt Gunung Mulu National Park: het grootste en populairste nationale park van Sarawak. Prachtige natuur wordt hier gecombineerd met diverse outdoor activiteiten. Vooral de 'cavers' kunnen hier hun hart ophalen. Hou er wel rekening mee dat dit park moeilijk bereikbaar is en je er eigenlijk alleen per vliegtuig vanuit Miri goed kunt komen. Wil je hier gebruik van maken, zorg dan dat je vlucht binnen Borneo van tevoren geregeld is.

Een absoluut hoogtepunt tijdens je reis door Sawarak is een bezoek aan de Iban; een aftakking van de Dayak stam, ook wel bekend als de vroegere 'koppensnellers'. Deze lokale stam woont nog in longhouses langs de Rejang rivier. De beste tijd om deze stam te bezoeken is rond eind mei en begin juni tijdens het oogstfeest. Er zijn dan vele festiviteiten die gevierd worden onder het genot van heel veel 'arak' (een lokaal alcoholisch drankje).

Rondreizen op Borneo

Wil je zoveel mogelijk uit je reis door Borneo halen, boek dan een rondreis met KILROY. We hebben verschillende rondreizen op Borneo in kleine internationale groepen met een Engelssprekende gids. Het meest aantrekkelijk aspect aan Borneo is misschien nog wel het gebrek aan massatoerisme, iedere backpacker kan hier nog relatief autenthiek rondreizen.

Beste reistijd voor Borneo

Op Borneo valt eigenlijk het gehele jaar door regelmatig een hevige bui, meestal aan het eind van de middag. Van oktober t/m maart regent het echter het meest, aangezien in deze maanden de moesson heerst. Borneo is het gehele jaar goed te bezoeken, waarbij de periode van juni t/m augustus meestal wordt gezien als de beste reistijd.

Meer info of persoonlijk advies?
Contacteer ons

Boek je reis naar Borneo

Boek bij ons goedkope vliegtickets, leuke hotels, avontuurlijke rondreizen en activiteiten.

Contact