Laos

Vang Vieng, de plek waar de meeste backpackers naartoe reizen in Laos.
 

Reizen naar Laos

Een boottocht maken over de Mekong, wandelen door een Hmong nederzetting, slenteren tussen tempels in de historische stad Luang Prabang, eten aan de rivieroever in Vientiane of de oude koningsstad Champasak bezoeken... Wat je ook doet, in Laos speelt het leven zich in een lage versnelling af. Laos is puur, een groot deel van de natuur is nog ongerept, veel wegen zijn moeilijk begaanbaar en de hostels en het bier zijn er goedkoop. Een uitdaging dus voor elke backpacker!

Laos ligt in het zuidoosten van Azië, grenzend aan Myanmar, China, VietnamCambodja en Thailand. Er zijn meer dan zes miljoen inwoners, die vooral in de Mekong Vallei wonen. Laos staat bekend om zijn prachtige natuur, maar ook het rijke cultureel erfgoed en de zeer gastvrije bevolking zijn troeven.

Franse invloeden in Laos

Reizigers die Thailand kennen en voor het eerst in Laos komen, valt meteen op dat de mensen hier armer zijn, het verkeer er gewoon rechts rijdt, én je er heerlijk stokbrood kunt eten. In Laos spreken weinig mensen Engels, maar naast het Lao soms wel Frans, gezien de Franse achtergrond van het land. Laotianen zijn erg vriendelijke, behulpzame en bijzonder relaxte mensen. Zelfs aan de douane zwaait men je meestal vriendelijk en vrolijk uit. Dit maakt reizen door Laos heel aangenaam. 

Bootreis over de Mekong Rivier

Vele reizigers beginnen hun reis in Laos met een tweedaagse boottrip per slowboat over de Mekong rivier. Tijdens je slowboat reis ontmoet je veel andere reizigers die dezelfde kant op reizen en die je later op Loas weer tegen het lijf kunt lopen. Ga je per boot vanuit Thailand naar de overkant van de Mekong, dan stap je over in een andere slowboat. De bankjes zijn vaak keihard, maar je kunt wel voor 18 euro de Mekong afvaren naar Luang Prabang - mét eetstop in het dorpje Pakbeng.

Luang Prabang

Luang Prabang is de eindstop van de tweedaagse bootreis over de Mekong. Luang Prabang ligt aan de samenvloeiing van de Mekong en de Nam Khan rivier. Voor een overvloed aan cultuur en geschiedenis is dit the place to be! Luang Prabang is een soort Frankrijk in het klein. Je vindt er Franse restaurantjes, croissants met La vache qui rit kaas en Franssprekende Laotianen. En ze weten er wat sfeer is! Eten – zowel westers als lokaal – is er een feest en je kunt overal in de stad fietsen huren. Een scooter huren is helaas verboden voor toeristen.

Vientiane - hoofdstad van Laos

Na een isolement van bijna twintig jaar is Laos steeds toegankelijker geworden voor toeristen. Je kunt het land nu, naast de drie internationale luchthavens van Vientiane, Luang Prabang en Pakse, via diverse douanes betreden. Bij KILROY travels kun je goedkoop een vliegticket boeken. Het land bestaat vooral uit ruw, ongerept, bergachtig terrein, wat Laos een must maakt als je graag van de gebaande paden afwijkt. Vientiane, een ietwat slaperig stadje in het westen, groeit echter als kool. Het ligt aan de 5000 kilometer lange Mekongrivier en overweldigt veel reizigers door de uiterst vriendelijke atmosfeer en 'laidback vibe'. Tel dar de explosie van geweldige natuur in het noorden van Laos bij op en je vakantie kan niet meer stuk.

Tuben in Vang Vieng, het backpackersdorp

160 kilometer van Vientiane en Luang Prabang ligt Vang Vieng – het 'backpackersdorp'. ‘Tubing’, een watersport waarbij je ontspannen in een band de rivier af dobbert, is er ongekend populair.

Het landschap in de omgeving van Vang Vieng wordt bepaald door hoge, grillige karstbergen en is echt een groene oase. Het plattelandsstadje is erg in trek bij backpackers en een prima plek om bij te komen van de indrukken van een rondreis zoals de World Heritage Tour. Je geniet er eindeloos van het landschap en maakt er op een ongedwongen manier kennis met de Laotianen. Ook hier kun je fietsen en wandelen; niet ver van Vang Vieng liggen prachtige grotten en kalksteenformaties. De lokale boeren geven je graag een rondleiding.

Nationale feesten in Laos

Van 12 tot en met 15 april is het hier ‘Pi Mai’ – nieuwjaar. Je wenst een Laotiaan gelukkig nieuwjaar door hem of haar met water nat te maken en 'sok di pi mai' te zeggen. Niet zo moeilijk, toch? In november is er twee weken lang een groot festival in de hoofdstad, het 'That Luang Festival'.

Beste reistijd naar Laos

De regen valt hier vooral van juni tot en met oktober, maar Laos heeft een tropisch klimaat, waardoor het er het hele jaar door warm is. Tijdens de regenperiode wordt het land er alleen maar weelderiger en groener op. Laos telt drie seizoenen en het koelste loopt van november tot februari. Dan is het gemiddeld zo’n 25 à 29 graden.

Meer info of persoonlijk advies?
Contacteer ons

Boek je reis naar Laos

Boek bij ons goedkope vliegtickets, leuke hotels, avontuurlijke rondreizen en activiteiten.

Contact