Filipijnen

De prachtige rijstterrassen in de Filipijnen
 

Reizen naar de Filipijnen - de ultieme tropische bestemming

De Filipijnen, met hun kristalhelder water, kleurrijke vissen en verschillende eilanden om te ontdekken, zijn een droombestemming voor backpackers. Enkele van de mooiste eilanden ter wereld bevinden zich hier en je kan er lekker tussen gaan eilandhoppen. Beklim de vulkanen, relax op de rustige, witte stranden en duik onder in de fascinerende onderwaterwereld. De Filipijnen hebben het allemaal!

Ben jij helemaal klaar om je trip naar de Filipijnen te boeken? Gebruik dan de shortcuts hieronder om verder te gaan. Anders, lees verder en ontdek waarom de Filipijnen de geschikte locatie zijn voor jouw volgende trip.

Of het je nu geregeld naar Azië reist of het je eerste reis naar dit deel van de wereld is, een trip naar deze droombestemming is altijd een aanrader! De Filipijnen bestaan uit 7.107 paradijselijke eilanden met stuk voor stuk prachtige stranden. De eilanden zijn prachtig en beschikken over een enorme diversiteit. Nergens ter wereld vind je zo een grote diversiteit aan landschappen op één locatie terug. Op het tropische eiland Palawan, vind je de grootste diversiteit van allemaal terug. Van uitgestrekte jungles tot zwarte lavastranden en zelfs ondergrondse rivieren, in Palawan vind je het allemaal. De Spaanse kolonisten kenden het eiland als Paragua omwille van zijn originele vorm, maar ze konden het evengoed Paraíso genoemd hebben aangezien het een echt paradijs is. In 2016, werd Palawan voor de tweede keer op rij verkozen tot mooiste eiland ter wereld.  

Palawan, het mooiste eiland ter wereld is gelegen in de Filipijnen

De Filipijnen hebben natuurlijk veel meer te bieden dan enkel Palawan. Niet minder dan zes verschillende plaatsen in de Filipijnen zijn opgenomen op de Werelderfgoedlijst van UNESCO, waaronder de Rijstterrassen op het eiland Luzon, de vier Barok kerken, de historische stad van Vigan, de Tubbataha-riffen en de langste ondergrondse rivier van Azië in het Puerto-Princesa National Park. 

De omliggende landen zijn Indonesië, Maleisië, Palua en China. Hoewel de Filipijnen over prachtige landschappen beschikken, zijn de inwoners en de cultuur de echte troeven van het land. Er wonen meer dan 100 miljoen mensen in de Filipijnen en het is daarmee dichtbevolkt. Het is vroeger zowel een Spaanse als een Amerikaanse kolonie geweest en in 1946 zijn de Filipijnen onafhankelijk geworden. Je vindt hier eigenlijk meer een mix van verschillende culturen terug dan een traditionele Aziatische cultuur. De drie talen die voornamelijk gesproken worden zijn Engels, Filipino en Spaans. 

De Filipijnen maken deel uit van de Pacific Ring of Fire, waardoor je hier ook veel vulkanen kan terugvinden, waarvan er nog een groot aantal actief van zijn. Veel van de tropische eilanden zijn vulkanisch, bergachtig en voor een groot deel bedekt met regenwoud. De Apo Mindanao (2.9954m) is de hoogste berg op de Filipijnen. De actieve vulkaan Mount Piantubo heeft een kratermeer om stil van te worden. Een ander kratermeer dat zeker de moeite waard is, is Lake Taal, bij de Taalvulkaan. Je kunt hier komen met de bus uit Manilla.

Go and visit Taal Lake in the Philippines

De meesten starten hun reis in de Filipijnen in Manilla omdat het makkelijk te bereiken is. Van Manilla is het dan weer gemakkelijk om de vele tropische eilanden te bereiken zoals Cebu, Palawan, Boracay en Puerto Princesa om maar een paar op te noemen. Velen ga na hun aankomst in Manilla direct door naar het eiland Cebu. Het is kleiner en veel gezelliger dan het grote Manilla. Vanuit daar kun je tripjes regelen naar verschillende, prachtige eilanden.

De Filipijnen zijn een veel leukere bestemming dan je in eerste instantie zou denken: heerlijk eten, prima accommodaties, een goedwerkend transportsysteem, fantastische, aardige, behulpzame mensen en veel eilanden om te ontdekken. Waarschuwing voor shopverslaafden: het is een winkelparadijs, nog goedkoper dan Thailand.

Duiken in de Filipijnen

De Filipijnen zijn een geweldige locatie om te (leren) duiken. De wateren rondom de Filipijnen staan bekend om hun rijke en diverse onderwaterwereld en de vele duiklocaties. Er wordt veel aandacht geschonken aan het beschermen en het behoud van het maritieme ecosysteem. Je vindt o.a. beschermde gebieden terug in Coron, El Nido, Bohol, Apo eiland en Boracay. 

Panglao is een populair eiland onder de duikers en is een geweldige strandbestemming. Op Cebu vind je aan de westkant Moalboal, een plek die ook zeer aantrekkelijk is voor duikers. Er zijn fantastische duikspots op slechts 10 minuten van de kust. Je zweeft er onder water rond tussen de hamerhaaien, schildpadden, pijlstaartroggen en onvoorstelbaar grote scholen vissen.

Ga wrakduiken in Coron en vergeet niet een kijkje te nemen op het Comotes eiland. Het is nog niet zo ontwikkeld: er zijn minder toeristen, minder duikers en meer ongerepte plekjes. Het zicht onder water is hier fantastisch (tot wel 30 meter). Je kunt hier heerlijke, relaxte drift dives maken. Neem ook eens een bootje vanaf Cebu naar Hilutunga eiland en duik daar het water eens in. Het is er ronduit prachtig voor snorkelaars en duikers. Heb je er nog niet genoeg van gekregen, ga dan de gezonken begraafplaats verkennen. Een echte begraafplaats waar nu nog enkel een kruis boven het water te zien is. Een van de meeste unieke duikplaatsen ter wereld. 

Leer duiken in de Filipijnen

Vrijwilligerswerk in de Filipijnen

Werk als vrijwilliger in de Filipijnen en draag je steentje bij aan de ontwikkeling van de lokale gemeenschappen of het behoud van het mariene ecosysteem. In een vrijwilligersproject ervaar je het leven door de ogen van de lokale bevolking. Wij werken samen met verschillende vrijwilligersprojecten in verschillende sectoren zoals onderwijs, gezondheidszorg, maatschappelijk werk en behoud van het mariene ecosysteem.

Help als vrijwilliger in de Filipijnen en bouw een artificieel rif

Vervoer in de Filipijnen

Jeepneys zijn omgebouwde Amerikaanse jeeps die fungeren als minibusjes. Ze rijden vaste routes, ze zijn goedkoop, je kunt ze overal onderweg aanhouden en ze hebben een vaste kilometerprijs. Voor wat extra geld wijken ze ook wel van hun route af. Spring alleen in jeepneys waar ook wat andere passagiers in zitten. Tussen de eilanden varen ferry's, in de krant en online kun je de vertrekschema's checken. De Banka-wooden ferry's zijn vrij traag maar zeer goedkoop. Vanaf Cebu stad, kun je een ferry pakken naar verschillende andere eilanden. De wegen zijn vaak in goede conditie en naast jeepneys en taxi's kun je ook je eigen auto of tricycle huren in de grotere steden. Neem je de taxi: onderhandel dan van te voren over de prijs.

Beste reistijd naar de Filipijnen

De beste tijd om te reizen op de Filipijnen is van december tot april. Er zijn dan geen tyfoons, het is droog en niet te heet. Het is er over het algemeen vochtig en warm. De beste periode om naar de centrale eilandengroep, de Visayas, te reizen is van december tot juni. De Visayas bestaan uit verschillende eilanden waaronder Boracay, Bohol, Cebu, Negros, Siquior, Malapascua, Samar, Leyte enz. deze regio staat gekend voor zijn prachtige onderwaterwereld, witte stranden en indrukwekkende duiklocaties. De Visayas zijn perfect om een aantal weken te gaan eilandhoppen.

Ben je van plan om te reizen naar Luzon, Palawan, El Nido en Coron? Dan is de beste periode om te reizen tussen november en juni. Rond Kerst en Pasen is het overal druk, druk, druk. Houd daar dus rekening mee als je op zoek bent naar rust! Oud&nieuw wordt uitbundig gevierd, ze hebben hier vuurwerk zoals je het nog nooit hebt gezien. Midden januari is er op Cebu het kleurrijke, religieuze Sinulog festival. Dit feest duurt 9 dagen en is zeker de moeite waard.

Reistips voor de Filipijnen

  • Reis van Cebu naar Bohol en ontdek het natuurlijk wonder van 'Chocolate Hills'
  • Spot de zeldzame Tarciers - op Yoda gelijkende diertjes op Bohol.
  • Je kan een heel jaar door zwemmen met zeekoeien bij het Dimakya eiland. De beste periode om ze te spotten is tussen maart en juli. 
  • Zwemmen met walvishaaien is voor velen een droom. Je hebt een grote kans om deze prachtige dieren te spotten in Donsol, een stadje in de regio van Sorogon en de beste periode is tussen februari en mei.
  • Coron is dé place-to-be voor alle degenen die graag gaan wrakduiken. Over de hele regio liggen Japanse scheepswrakken die tot zinken werden gebracht in de Tweede Wereldoorlog.
  • Vergeet alle andere bounty bestemmingen waar je over gehoord hebt, Palawan is de plaats waar je moet zijn.
  • Wil je graag de ondergrondse rivier in Palawan bezoeken? Kom je tickets dan goed op voorhand.
  • Boracay staat gekend als het ultieme paradijs. Je bent natuurlijk niet de enige die dit gehoord heeft, dus verwacht je aan veel toeristen.
  • Bij aankomst krijg je een visum voor 30 dagen, dit kan je verlegen met 29 dagen (je kan dus 59 dagen lang in de Filipijnen blijven).

Genieten op een van de prachtige eilanden in de Filipijnen

Veiligheid in de Filipijnen

Het land wordt meerdere malen per jaar aangedaan door tyfoons. Het ligt ook in de Pacific Ring of Fire, dus aardbevingen en vulkaanuitbarstingen komen nogal eens voor. Let op het nieuws en houd de weersvoorspellingen in de gaten. Er hebben zich in het verleden ook al ongevallen met de ferry's voorgedaan, dus opgepast.

Meer info of persoonlijk advies?
Contacteer ons

Contact