Mozambique

Lekker bijkomen aan het strand in Mozambique
 

Reizen naar Mozambique

Mozambique is de perfecte bestemming voor alle die op zoek zijn naar onaangeroerde witte stranden, helder blauw water, prachtige koraalriffen en de kleurrijke authentieke bevolking van het land. Deze staan gekend om hun geweldige vis en schaaldier gerechten. Het beste van al is misschien wel gewoon het feit dat het land nog niet ontdekt is door het massa-toerisme en nog zo onaangeroerd is.

Mozambique is de favoriete tropische vakantiebestemming voor veel Zuid-Afrikanen. Moest je dus in Zuid-Afrika zijn, dan moet je ook gewoonweg in dit tropisch paradijs passeren. Van Johannesburg in Zuid-Afrika kan je Mozambique bereiken met de wagen of via een vlucht naar Maputo, de hoofdstad van Mozambique. De prachtige Indische Oceaan ligt maar hier maar op een steenworp vandaan. 

Prachtige zonsondergang in Mozambique

Maputo: de hoofdstad van Mozambique

Vooraleer je de Indische Oceaan induikt, raden we je aan de stad Maputo te ontdekken. In Maputo kan je nog de sporen zien van toen het land een Portugese kolonie was.  De hoofdstad van het land, Maputo, ligt slechts op een uur rijden van de grens met Zuid-Afrika en nog een uur verder ben je al in het wereldberoemde Kruger National Park. Omdat er nog niet veel op Maputo wordt gevlogen is het daarom voordeliger om een vliegticket naar Johannesburg te boeken. Vanaf hier ben je in een halve dag in Maputo.

Tip: Plan een verblijf in Maputo in het weekend! Langs het strand heb je namelijk elk weekend beachparty's tot diep in de nacht met BBQ's op het strand en muziek uit de auto's. Het is een mooie manier om in contact te komen met de lokale jongere bevolking. Vanuit het centrum is het ongeveer 10 km over de strandweg naar het Costa do Sol hotel en zit je midden in het feestgedruis. Je slaapt er al voor ongeveer € 20,- p.p. per nacht. Maputo zal echter zeer waarschijnlijk niet de hoofdreden zijn om naar Mozambique te gaan. Je kan gemakkelijk verder reizen met de bus naar Zavora, Inhambane en Vilanculos.

Strand in Mozambique

De 2000 kilometer lange kustlijn van Mozambique, is één van de hoofdattracties van het land. Hier kan je kilometers lange uitgestrekte tropische stranden terugvinden. De wateren van de Indische Oceaan hebben zoveel te bieden. Je hebt er geweldige duikmogelijkheden en de golven zijn perfect om te surfen en te kitesurfen. Inhambane, een historische havenstad ongeveer 500 kilometer van Maputo, is de stad waaruit je de meest afgelegen stranden kunt bezoeken. Ben je meer te vinden voor de stille resorts? Ga dan richting Zavora of Barra. Het dorpje Tofo is een bruisend piepklein dorpje aan het strand met een centrale markt en een aantal duikscholen, surfscholen, resorts en restaurants. Overdag kun je je hier goed vermaken en 's avonds kun je uitgaan in de leuke barretjes aan het strand. Het dagdagelijks strandleven rondom Inhambane is bijzonder: de vissers werken hard om de catch of the day te kunnen serveren.

Duiken in Mozambique

Nadat je in Johannesburg The Big Five van het land hebt gezien, kun je doorreizen naar Mozambique voor The Big Five van de onderwaterwereld. Je hebt hier elke dag kans mantaroggen, walvishaaien, schildpadden, dolfijnen en bultrugwalvissen te spotten. Het internationale onderzoekscentrum voor mantaroggen en walvishaaien bevindt zich in Tofo. In Casa Barry, een leuk hotel in Tofo zijn er speciale lezingen over deze dieren. Manta Monday, whaleshark Wednesday en fauna Friday zijn hier begrippen. In Tofo heb je een flink aantal duikscholen, maar de onderwaterwereld leidt er nog niet onder. Vanuit Tofo ben je zo in Zavora, een klein dorpje waar er met kleine groepen gedoken wordt. Het is zo kleinschalig dat de onderwaterwereld net doet alsof je er niet bent.

Spot een walvishaai tijdens het duiken - Reizen naar Mozambique

Ocean safari in Mozambique

Duik je niet, maar wil je toch iets van de onderwaterwereld zien? Dan heb je geluk! Er worden in Barra, Tofo, Zavora en Vilanculos dagelijks oceansafari's gehouden. De boot waarmee je de zee verkent heeft een hoge stoel aan de achterkant waar de wildlife spotter perfect uitzicht heeft op de zee. Als er een walvishaai, manta of een groep dolfijnen is gespot, maken de snorkelaars zich klaar om met de reusachtige walvishaaien te snorkelen. Van juni tot oktober is er een migratie van bultrugwalvissen langs Mozambique. Wil je deze joekels spotten? Plan je trip dan in deze periode.

Surfen in Mozambique

Mozambique heeft een flink aantal surfspots voor beginners en ervaren surfers. De bekendste surfsites liggen bij Barra, Inhambane, Ponta do Ouro, Ponta Zavora en Tofinho.

Mercado's

Voordat je naar een van de stranden gaat is het verstandig vast eten en drinken in te slaan. Zowel in Barra als Tofo zijn de mogelijkheden beperkt tot de lodges, waar de prijzen duidelijk hoger liggen (ongeveer € 2,- voor een blikje bier of cola) dan in de mercado's van Vilanculos, Inhambane en Maputo. Elke plaats heeft z'n eigen overdekte markt. Vaak centraal gelegen en te herkennen aan de stenen tekst 'mercado' of 'mercado central' op de voorgevel van het gebouw. Het ene gebouw is wat sierlijker dan de ander, maar eenmaal binnen is de indeling nagenoeg hetzelfde. Een groot gedeelte met veel verse vis uit de Indische oceaan, daarnaast veel groente, en niet te missen de houten dierenbeeldjes als standaard souvenirs.

Rondreizen in Mozambique

Omdat zelfstandig reizen door Mozambique mede door de slechte wegen, politie stops, mijnenvelden, wilde dieren en taal (als je geen Portugees spreekt) niet echt aan te raden is, zijn georganiseerde tours de beste mogelijkheid om veel van het land te zien en om op de juiste bestemmingen te komen.

Zowel voor een combinatie met andere landen in zuidelijk Afrika, als voor een rondreis door Mozambique kun je kiezen uit één van onze rondreizen door Mozambique. Deze reizen beginnen en eindigen in Johannesburg, wat in dit geval de goedkoopste bestemming is om op te vliegen.

Beste reistijd Mozambique

De beste reistijd voor Mozambique is van augustus tot oktober. Het regenseizoen is tussen december en maart, met in februari extra kans op cyclonen. In april en mei verdwijnt de regen en wordt het droger. Juni, juli en augustus zijn de droogste, maar koudste maanden in Mozambique. November is erg onvoorspelbaar, dan verandert het droogseizoen naar een regenseizoen. Wil je bultrugwalvissen zien? Kom dan tussen juni en oktober naar Mozambique.

Een tip voor de duikers: In Mozambique is de malariamug actief en is het dus belangrijk malariatabletten te slikken. Larium kan tijdens het duiken bijwerkingen geven, kies dus voor een andere.

Meer info of persoonlijk advies?
Contacteer ons

Boek je reis naar Mozambique

Boek bij ons goedkope vliegtickets, leuke hotels, avontuurlijke rondreizen en activiteiten.

Contact