{{ section.name }} Help

Wij vonden {{ category.count + ' ' + (category.count == 1? category.label:category.pluralLabel) }} en {{ category.count + ' ' + (category.count == 1? category.label:category.pluralLabel) }} voor '{{ searchTerm }}'

0 Results found


Noodgevallen op reis

roadsign-planning-emergencies-cover

Noodgevallen op reis

We hopen natuurlijk niet dat er iets ernstigs gebeurt tijdens je reis. Maar helaas komt het soms voor dat je reisdocumenten, je paspoort of je telefoon verliest. Wat je dan moet doen? Dat zal afhangen van de situatie, maar we geven je graag wat tips.

Ziekte/ongeluk

Zoek altijd even de lokale alarmnummers op en zorg dat je ze bij de hand hebt tijdens het reizen. Neem voor advies in geval van nood altijd contact op met je reisverzekering en houd de gegevens van je verzekering op een handige plek, zoals in je money belt. Raak je zelf bij een ongeluk betrokken, dan moet een dokter gemakkelijk bij deze papieren kunnen. Neem een EHBO tasje mee en bewaar dit op een plaats in je rugzak waar je er snel bij kunt.

Mocht je snel naar een tandarts moeten, contacteer dan altijd eerst even je reisverzekering. Zij kunnen je normaal gezien doorverwijzen naar een tandarts in de buurt van de plek waar je bent.

Paspoort kwijt

Hier kon je al lezen waar je het best je paspoort laat als je op reis bent, maar natuurlijk is niets een garantie voor het voorkomen dat jij je paspoort kwijtraakt.

Ben jij dus je paspoort kwijt? Meld dit dan bij de lokale politie en vraag er een geschreven rapport van. Ga daarna naar de dichtstbijzijnde Belgische ambassade of het consulaat voor een tijdelijk paspoort en verdere hulp. Mocht er geen Belgische ambassade of consulaat zijn, dan mag je als inwoner van de EU ook naar de ambassade van een ander land gaan voor een tijdelijk paspoort. Meestal is zo’n tijdelijk paspoort alleen geldig om mee naar huis te reizen en kan je niet verder reizen naar andere landen.

Overlijden

In het onwaarschijnlijke geval dat je reisgenoot komt te overlijden, neem je onmiddellijk contact op met je reisverzekering, de Belgische ambassade of het consulaat en de lokale autoriteiten.

Creditcard/gsm kwijt

Ben je bestolen of je kreditkaart en/of gsm verloren, contacteer dan direct het juiste alarmnummer om je kredietkaart en/of de simkaart van je gsm te laten blokkeren. Vaak is het alarmnummer van je bank of van je mobiele provider 24 uur/dag bereikbaar. Zorg dat je dit nummer dus altijd bij je hebt.

Geld kwijt

Indien je al je geld kwijt raakt, zijn er een aantal mogelijkheden: bel je reisverzekering voor hulp en advies, laat vrienden of familie geld overmaken via Western Union of zoek hulp bij de dichtstbijzijnde ambassade of het consulaat. Het is altijd slim om voor noodgevallen ongeveer 50 tot 100 euro of dollar in kleine biljetten te verdelen over meerdere plekken in je bagage.

Reisdocumenten

Ben je al je reispapieren kwijt, zoals tickets, vouchers van de autohuur, hotelreserveringen, maak je hier dan niet al te veel zorgen over. Bijna alle documenten worden digitaal bewaard en kunnen meermaals worden uitgeprint. Je kunt altijd contact opnemen met ons om te vragen of de betreffende documenten nogmaals gemaild kunnen worden. Wij raden aan om belangrijke documenten sowieso altijd even in te scannen en naar jezelf te mailen. Sla ze op in een apart mapje in je mailbox en/of op een USB-memorystick.

Mishandeling en geweld

Ben je het slachtoffer geworden van mishandeling en geweld? Ga dan direct naar de politie of de lokale autoriteiten. Ga naar een dokter of ziekenhuis indien nodig en contacteer je reisverzekeraar. 

Opgepakt en opgesloten

Kom je in een buitenlandse cel terecht, probeer dan via de Belgische ambassade in contact te komen met het ministerie van Buitenlandse zaken. Uiteraard is het Belgische recht niet van toepassing in het buitenland en zijn de omstandigheden in de gevangenissen niet gelijk aan die van België. In de meeste landen heb je het recht om contact op te nemen met de ambassade en een advocaat. Ga er wel vanuit dat het langer duurt dan je denkt en houd rekening met het ergste. Ons advies is uiteraard om uit de buurt te blijven van problemen waardoor je mogelijk in deze situatie terecht kunt komen.

Noodweer en rampen

Mocht je reis ernstig worden verstoord door een overstroming, een tropische storm, gewapende conflicten, een tsunami of andere ramp, volg dan altijd de aanwijzingen van lokale autoriteiten en raak niet in paniek. Ben je in een gebied waar vaker extreem weer voor komt, zorg dan dat je vooraf altijd op de hoogte bent van wat je moet doen in geval van een evacuatie.

Kilroy.OutdatedBrowserBox.Text Kilroy.OutdatedBrowserBox.LinkText

Oeps! De pagina waar je naar op zoek was, bestaat niet meer. Misschien vind je het op deze pagina?